GALVANIZÁLÁS, FELÜLETKEZELÉS.

Cégünk több, mint 25 éves tapasztalat birtokában széles körű szolgáltatást nyújt a galvanizálás, fémfelület-kezelés területén.

Jelenlegi és leendő partnereink a következő szolgáltatásokat vehetik igénybe:

 

Mi az a galvanizálás?

 

A galvanizálás egy olyan elektrokémiai folyamat, amely során az elektromos árammal való találkozás következtében az oldatból vagy olvadékból az elektródán fém válik ki. Az említett folyamat segítségével készítik a különböző felületi bevonatokat, mint például az aranyozás vagy ezüstözés. A másik lényeges funkciója a galvanizálásnak a fémkészítés. Olyan fémek előállítására használják, mint az alumínium, réz, különleges esetekben vas.

 

A galvanizálás során egy külső áramforrást hívnak segítségül, így a katódhoz (negatív pólus) illesztett fém felületére le tudják választani a bevonatot, amelyhez egy alkalmas bevonó fém elektrolitjait használják.

 

Mielőtt a szakemberek felismerték volna a galvanizálás mesterségét, a fémeket tűzi aranyozás útján vonták be arannyal. A folyamat során az aranyból amalgámot készítettek, ezt az aranyozandó területre felvitték, végül a felesleges higanyt elpárologtatták.

 

A galvanizálást napjainkban díszítésre, korrózióvédelemre, forraszthatóság javítására, felületkeményítésre, elektromos vezetőképesség minőségének fokozása érdekében és árnyékolás céljából alkalmazzák.

 

További információért forduljon hozzánk bizalommal, keressen fel minket a megadott elérhetőségek egyikén!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szeretné megóvni a káros hatásoktól fém alkatrészeit?

 

A galvanizálás ehhez nyújt hosszantartó és minőségi védelmet!

 

A galvanizálás során egy vékony fémréteget kap a felület, amelyet elektrokémiai úton hordunk fel rá. A hordozó lehet acélból vagy egyéb színesfémből is. Természetesen, mint az összes felületkezelő tevékenységnél, itt is első az előkezelés, amely megtisztítja a kezelendő munkadarabot.

 

A felhordandó réteg vastagsága nagyban függ a munkadarab használatának körülményeitől, illetve a funkciójától. A galvanizálás feladata rendkívül sokrétű, hiszen több előnyre is szert tesz általa a munkadarab.

 

A felületvédelem a legfontosabb. Ezáltal a munkadarab tartósabb lesz, tehát megnövekszik élettartama. Ebből kifolyólag nagymértékű mechanikai terhelést is elbír, ami különösen fontos bizonyos területeken. Emellett a korrózióvédelem is hozzájárul a megfelelő felületmegóváshoz.

Közel 15 éves tapasztalattal látjuk el a galvanizálási feladatokat, ügyfeleink legnagyobb elégedettségére. A galvanizált felület nem csupán tartós, hanem esztétikus is lesz egyben.

 

Ha galvanizálásra van szüksége, keressen minket bizalommal!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alumínium alkatrészek galvanizálása.

 

A különféle alumínium alkatrészek napjainkban számos gyártóipari területen elengedhetetlen alkatrésznek minősülnek, azonban a felhasználási szegmensek sajátosságainak megfelelően különböző felületkezelő eljárásokra van szükség a használhatóság érdekében.

 

Az alumínium alkatrészek galvanizálás útján ellenállóbbá és esztétikusabbá válnak, valamint számos előnyös tulajdonságot biztosít az alkatrészek számára (például autóipar, gépipar, építőipar, stb.).

 

· A galvanizálási folyamatokat megelőző tisztítási eljárásoknak köszönhetően az anyagminőség és a felületi jellemzők is javíthatóak az alkatrészek esetében.

· Az alumínium alkatrészek galvanizálása és a technológiai folyamatok jelentősen függnek az anyagösszetételtől, minőségtől és a későbbi felhasználási igényektől.

· A galvanizáló folyamatok során az alkatrészek ellenállóbak és tartósabbak lesznek, amely a korrózió elleni védelemnek köszönhető.

· A minőségi előnyökön kívül az alumínium alkatrészek esztétikusak és korszerű megjelenésűek lesznek a galvanizálásnak köszönhetően.

 

Alumínium alkatrészek galvanizáló folyamataiért és egyéb felületkezelési szolgáltatásért tekintse meg weboldalunkat, valamint forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeinken, és mindenben készséggel állunk rendelkezésére!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az eloxálás alkalmazása.

 

Eloxálásnak nevezzük azt az eljárást, melyet az alumínium és alumínium ötvözetek korrózióvédelmére használunk. Az alumínium ötvözői – a színalumíniumhoz képest – általában növelik a szilárdságot, de az elektromos vezetőképességet és korrózióállóságot erősen lecsökkenthetik. Ezen kívül kiemelendő az, hogy mivel az oxidált réteg színezhető, dekorációs célokat is igen jól szolgál.

 

Hogyan hozhatjuk létre az oxidréteget?

 

A kémiai oxidáláskor először a szennyeződéseket távolítjuk el, ezután a műveletet üveg, vagy zománcozott edényben végezzük el. Mindezek után pedig következhet az utókezelés. A keletkezett bevonat világosszürke, ellenáll a szennyeződéseknek és enyhébb savaknak is. Sajnos nem lehet szépen színezni.

 

Az anódos oxidálás egyenárammal történik, de elvégezhető váltakozó árammal is. Mindkét esetben ugyanaz a végeredmény: vékony és nagyon kemény korundréteg, amely kiválóan színezhető és nagyszerű védelmet ad a fémnek.

 

Eloxálással, valamint további szolgáltatásainkkal kapcsolatos kérdéseivel keressen bennünket bizalommal!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az eloxálás előnyei.

 

Az eloxálás, más néven elektrolitikus oxidáció, olyan folyamat, amikor bizonyos mennyiségű kénsavban, bizonyos hőmérsékleten árammal anodizálunk. Ezt szigorúan véve a következőképpen kell elképzelni: 200g/l kénsavban 20 C°-on 17-20 V feszültséggel 1,2-2,0 A/dm² áramsűrűséggel végzett folyamat.

 

Az általunk használt rétegvastagság megegyezik az európai szabvánnyal, azaz 5-10-15-20-25 mikrométerről beszélünk.

 

Az eloxálás számos előnnyel bír, melyek közül a legfontosabbak a következők:

 

· Esztétikus megjelenést ad a kezelt felületnek

· Javítja a kezelt felület minőségét és felületét (tehát keményebb lesz)

· Legfőképp megvédi az alumínium felületet a korróziótól

 

Ezen felül a különböző eljárások során színezhetjük is a felületeket, melyeket a következőképp kell elképzelni:

 

· Elektronikus színezés: Az elektronikus színezés a legjobb minőségű, a leválasztott ón mennyiségétől függően egyre mélyebb színt érhetünk el.

· Szerves színezékekkel való színezés: Az eloxált anyagot színezékbe mártjuk, és annak függvényében, hogy meddig tartjuk a folyadékban, úgy sötétül a színe.

 

Cégünk sok éves tapasztalattal rendelkezik mind eloxálás, mind pedig más felületkezelő módszerek területén. A részletekért tájékozódjon honlapunkon, kérje ajánlatunkat még ma!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amit a nikkelezésről tudni kell – Mikor érdemes használni?

 

A gyakori alkalmazásból adódóan, valamint a nagy terhelésnek köszönhetően számos alkatrész gyorsan elhasználódik és kopik, illetve korrodálódik, ezért érdemes kezelni a felületet. Az egyik ilyen jól bevált módszer a nikkelezés, mely a védelmi funkció ellátásán kívül díszítő bevonatként is használható.

 

A nikkelezés alkalmazási területei:

 

· csak díszítés

· kopás és korrózióvédelem

· díszítés és korrózióvédelem

 

A nikkelezésnek több fajtája lehet, íme, néhány lehetséges megoldás:

 

· szulfátos

· fekete nikkelezés

· kloridos

· szulfamátos

· fluoro-borátos

 

A nikkelezés igen nagy körültekintést igényel, és a megfelelő védőfelszerelés használata is szükséges. Cégünk képzett és tapasztalt szakemberei precízen járnak el minden felületkezelési folyamat során, ezért nikkelezéssel kapcsolatos speciális kéréseivel és felmerülő kérdéseivel bátran forduljon hozzánk! Szakképzett munkatársaink készséggel segítenek Önnek minden felületkezeléssel kapcsolatos ügyben!

 

Mi is pontosan az eloxálás?

 

Az eloxálás folyamata tulajdonképpen egy kémiai eljárást takar, azon belül is egy oxidációs folyamatról van szó. Az eloxálás oxidációs eljárása általában az alumínium és annak ötvözeteit érinti. Ezt olyan maró hatású vegyszerek segítségével végzik, mint amilyen a krómsav vagy a kénsav, illetve elektromos áramot is használnak.

 

Az eloxálási eljárás lépései a következők:

 

· felületi kezelés

· polírozás

· zsírtalanítás

· öblítés

· eloxálás

· öblítés

· színezés

· utókezelés

 

Az alumínium felületének megmunkálása többféleképpen történhet, ez pedig attól függ, hogy milyen felületre van szükség. Ha például a felületet homályosra szeretnénk, drótkefés polírozás ajánlott, de ha fényes, vagyis tükröződő felület a cél, akkor már rongykorongot kell használnunk. Kisebb felületű, részlet gazdag tárgyaknál az elektrolitos polírozás lehet a célravezető, ezután jöhetnek az eloxálás további lépései.

 

Az eloxálást egyenárammal és váltakozó árammal is el lehet végezni, általában az elektrolit 20-30 fokos és egy órán belül el is készül az oxidréteg. Az elkészült oxidréteg egyik szembeötlő tulajdonsága, hogy pórusos, ez teszi alkalmassá a színezésre. Végül az utókezeléssel lezárul az eloxálás utolsó lépése is.

 

Eloxálással kapcsolatos további információkért bátran forduljon hozzánk!

 

Milyen előnyöket élvezhet, ha az eloxálást választja?

Az eloxálás az alumínium és ötvözeteinek oxidálása bizonyos savak vagy elektromos áram által. Az eloxálásnak ki nem tett alumíniumoknak hamar megváltozik vastagságuk, valamint látványuk is romlik a lerakódott oxidréteg miatt.

Az eloxálással számos előny jár:

· Ellenállóvá teszi az alumínium felületeket a korrózióval szemben.

· Keményebbé teszi az alumínium felületét.

· Nagyobb hatékonysággal képes megvédeni az alumíniumot a külső hatásoktól, mint a hagyományos felületkezelések, ugyanis az eloxálás nem az alumíniumon kívül, hanem a felületébe épülve óvja meg azt.

· Esztétikailag optimális felületet kapunk.

· Az eloxálás során javulnak az alumínium olyan tulajdonságai, mint a vezetőképesség vagy a hő leadás.

· Az eloxálás mindemellett lehetőséget nyújt az alumínium tartós színezésére is.

Cégünk vállalja alumíniumok eloxálását natúrban, feketében és színesben. Emellett lehetőség van sárga és natúr színű kromátozásra, ezüstözésre, nikkelezésre, valamint ónozásra is.

Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma!

 

A barnítás technikája.

 

A barnítás, más néven Blackfast eljárás a felületkezelés egy formája. A szobahőmérsékleten végezhető, egyszerű merítéses folyamat igen kedvelt ipari körökben.

 

Maga a procedúra több lépcsőből tevődik össze. Az első a zsírtalanítás, mely során a különféle szennyeződéseket távolítják el. Ezt követi az öblítés, majd a kondicionálás, és újra az öblítés. Az ötödik fázis maga a feketítés/barnítás, melynek során a tárgyat színező oldatba merítik. Amennyiben a fedés nem tökéletes, érdemes az újbóli barnítás előtt a zsírtalanítást még egyszer elvégezni, mivel valószínűleg a színezőanyag a zsírfoltok miatt nem tud megtapadni. A barnítást ismét öblítés, végül pedig víztelenítés követi, mely az erre kifejlesztett olaj segítségével történik.

 

A felületkezelés e formája számos előnnyel bír, így például nem változtatja meg a tárgy formáját, méreteit, egységes külsőt kölcsönöz, a furatokat is szépen eléri és esztétikailag is minőséget képvisel.

 

Felületkezelésre lenne szüksége? Keresse fel az Aerometal Kft.-t és készséggel állunk rendelkezésére!

 

Amit a nikkelezésről tudni érdemes.

 

A nikkelezés, a krómozáshoz hasonlóan, egy felületkezelési eljárást takar, mely során egy adott fémtárgy felületére kerül fel a nikkel vagy króm réteg. Ezek a felületek speciális kinézettel látják el a fémtárgyakat, elsősorban mégis az a funkciójuk, hogy megvédjék azokat az időjárás viszontagságaitól és ezáltal a korrodálódástól, de a használat során felmerülő egyéb, kémiai, mechanikai hatásoktól is.

 

A nikkel önálló kémiai elem, fizikai tulajdonságai szerint fehéres, ezüstös színű, keménysége és olvadáspontja is alacsonyabb a króménál, ipari használata rendkívül elterjedt.

 

A nikkelezés egyik típusa a galvanikus nikkelezés, melynek lényege, hogy egy fémtárgyat egy másik fémmel vonnak be, annak védelme céljából. A galvanikus nikkelezéshez szükség van elektromos áramra és egy úgynevezett galvanikus fürdőre is. A kettő kölcsönhatásából aztán a nikkel vegyületei, elektrolízis hatására megtapadnak a nikkelezni kívánt fémtárgy felületén.

 

Nem minden fémtárgy vethető alá azonban a galvanizációs eljárásnak, csak azok, melyek nem nagyobbak, mint a fürdő maga, illetve nem lehet szennyezett vagy roncsolt a felületük sem.

 

Nikkelezéssel kapcsolatos kérdéseivel bátran keressen fel minket!

 

A horganyozás és előnyei.

 

A különböző felületkezelő eljárások célja, hogy a kezelendő anyagokat megvédjük, erősítsük, ellenállóbbá tegyük a külső behatásokkal szemben, melyek közül az egyik leggyakrabban és széles felhasználási körben alkalmazott eljárás a horganyozás, amely a galvanizálási művelet egyik formája. A horganyozás során az acélt horgannyal, azaz cinkkel vonják be, és mivel a cink kevésbé nemes fém, mint az acél, ezért számos esetben fejtheti ki kedvező tulajdonságait a folyamat.

 

A horganyozás technológiájának lényege a felhasznált anyagok minőségkülönbségében rejlik, mivel abban az esetben, amennyiben egy nemesebb anyagot vonunk be egy kevésbé nemes anyaggal, akkor a felső réteg látja el a védelmi funkciót a korróziós folyamatokkal szemben, így a rozsdásodástól is véd, mivel a felső réteg korrodálódik először. A horganyozás összetett művelet, melynek folyamán az acélból készült termékeket kémiai úton kezelik, vegyszeres fürdőkbe merítve megtisztítják, zsírtalanítják és eltávolítják róluk a rozsdát, illetve más szennyeződéseket.

 

Cégünk minőségi termékei előállítása során széleskörű felületkezelő eljárási szolgáltatásokat kínál ügyfelei számára. Tekintse meg weboldalunk információit, valamint keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!

 

Mit értünk kemény krómozás alatt?

 

A króm számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek képessé teszik arra, hogy védő és díszítő bevonatok készüljenek általa. Sokoldalú felhasználását legfőképp annak köszönheti, hogy kiválóan ellenáll az oxidációnak, lúgok és savak esetében egyaránt.

 

A kemény krómozást az iparban használják, mivel igen kemény bevonat képezhető általa. Keménysége révén képes kiiktatni a súrlódás okozta sérülések nagy részét, így a kemény krómozással bevont felületek kopásállóbbak hagyományos társaiknál. Emellett rendkívül tartós, ráadásul a korróziótól is védi a bevont felületet.

 

Felhasználható az ipar számos területén, többek között a vegyiparban, bányákban nélkülözhetetlen anyag. Alkalmas különféle mozgó, kopott alkatrészek felújítására, számos szerszám valamint mérőműszer illesztékeinek bevonására egyaránt.

 

A kemény krómozás igen hasznos minden területen, hiszen optimális védelmet nyújt a különböző acéltermékek számára.

 

Ha profikkal végeztetné a kemény krómozást, keressen minket elérhetőségeink egyikén!

 

Mi a felületkezelés célja?

 

A gépelemek, fémszerkezetek felülete a munkafolyamatok során jelentősen sérülhet, elhasználódhat, amivel csökkenhet a fém élettartama, hamarabb tönkremehet az adott eszköz. A terméket érhetik mechanikai, biológiai, elektromos hatások, mágneses sugarak, hanghatások, melyek következtében a gépelem sérülhet és nem tudja betölteni megfelelően funkcióját.

 

A felületkezelés segít megóvni fémszerkezetek, gépelemek funkcióját, ellenállóbbá teszi a gépeket a károsodásoktól, védi őket a kopástól, korrózió fellépésétől. A felülettisztítás után el kell távolítani a gépelemekről a korróziós nyomokat, azaz oxid mentesíteni kell azokat. Ezután zsírtalanítani kell a felületeket, el kell távolítani róla az olajfoltokat, festékanyagokat, lakkmaradványokat. Következő lépésként meg kell vizsgálni a termék roncsolódási fokát, ezzel kiszűrve a használhatatlan munkadarabokat.

 

Ha Ön is szeretné, hogy gépelemei, fémszerkezetei hosszú életűek maradhassanak, és gépei zavartalanul működhessenek, növelje élettartamukat felületkezeléssel! Forduljon hozzánk felületkezelési munkálataival, hogy gépipari eszközei profik kezébe kerüljenek!

 

A keménykrómozás folyamata és jellemzői.

 

A fémfelületek kezelésére, védelmére különböző eljárások és bevonattípusok szolgálnak, melyek szerepet játszanak az állapotmegóvásban, valamint a funkcionális értékek növelésében egyaránt.

Tartós és nagy keménységet biztosító bevonat a keménykróm, amely a rozsda és korrózió elleni védelmet biztosítja, csökkenti a súrlódás által fennálló veszélyeket, valamint a kopásállóságot növeli a krómozott felületek esetében.

 

A keménykrómozás felhasználási területei:

 

Bányák, vegyi üzemek, különböző gyárak tevékenységi köre során elengedhetetlen eljárás, például:

 

· Régi, elhasználódott vagy kopott alkatrészek felújítása

· Hidegalakító szerszámok bevonása

· Prés- és fröccsöntő szerszámok bevonása

· Mérőeszközök bevonása

 

Az ipari keménykrómozás dekoratív megjelenést és keménységet biztosít a kezelt felületek számára, melynek következtében számos műszaki jellegű elvárásnak maximálisan megfelel.

Válassza a keménykrómozás lehetőségét, melyről bővebb tájékoztatásért tekintse meg weboldalunk információit, valamint keressen minket bizalommal elérhetőségeinken és mindenben készséggel állunk rendelkezésére!

 

Acél alkatrészek és a passziválás.

 

A nemes acélokról sokan azt hiszik, hogy örökké ellenállnak a rozsdának, nem szükséges karbantartani őket. Sajnos ez nem így van.

 

A kifogástalan felületi minőség eléréséhez szükség van egy krómoxid felületre. Ez természetes úton kialakul az acélon, azonban bizonyos tényezők hatására károsodhat, így elveszíti korrózióálló képességét. Ezt a réteget károsan befolyásolhatják a hegesztési munkák, a különböző savas és lúgos kémhatású vegyszerek, hengerlés, nem a felülethez való csiszolókorong használata, stb.

 

Ilyenkor van szükség a passziválásra. Az eljárás során a felületet alaposan megtisztítjuk a szennyeződésektől, majd a krómoxid réteggel ellátjuk. Így a nemesacél visszakapja eredeti védelmét, így a külső hatások immár a passzív réteget érik és nem az acélt károsítják.

 

A korrózió alattomosan, némely esetekben akár láthatatlanul is lecsaphat a nemesacél felületekre, ezért fontos az időnkénti ellenőrzés. Ha rendszeresen felülvizsgálja a felületek épségét, azzal jelentős károktól és költségektől óvhatja meg magát és acél tárgyait.

 

Ha már megtörtént a baj, vagy csak biztonságban szeretné tudni acél eszközeit, mi állunk rendelkezésére a passziválásban!

 

 

A galvanizálásról bővebben.

 

A galvanizálást nem szabad összetéveszteni a horganyzással. Sokan hajlamosak a kettőt ugyanannak a tevékenységnek értelmezni, pedig csupán fogalomzavarról van szó, hiszen a horganyzást is lehet galvanizáló eljárással végezni.

 

A galvanizálás folyamatának lényege, hogy egy anyagon olyan felületet hozzunk létre, ami olyan  új fizikai, kémiai tulajdonságokat kölcsönöz annak, mellyel az addig még nem rendelkezett. Ezt a műveletet elektromos áram segítségével valósítják meg, mégpedig úgy, hogy egy folyadékban lévő fém ionokat átvisznek a galvanizálandó felületre, elektromos áram segítségével.

 

Egyes kutatások szerint a galvanizálás alapjaira utaló nyomok már időszámításunk előtti időkből származó agyagedényeken is felfedezhetők. Ma már számtalan területen alapvető eljárásnak számít a galvanizálás. Maga a technológia a repülőgépgyártásban honosodott meg, ugyanis ezen a területen alkalmazták először a második világháború folyamán, majd a háborút követően elterjedt más területeken is a használata. A galvanizálást alkalmazza az autóipar, de a háztartási eszközök gyártásánál is gyakran használt eljárás.

 

Galvanizálással kapcsolatos igényeivel és kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal!

Acél alkatrészekre:

 

· horganyozás fekete,  fehér és sárga passziválással

· króm 6 mentes horganyozás lakkozással is

· barnítás

· nikkelezés

· kemény krómozás

· mangánfoszfátozás

 

Alumínium alkatrészekre:

 

· natúr eloxálás

· színes eloxálás / piros, kék, zöld, sárga, lila, stb.

· fekete eloxálás

· keményeloxálás

· kromátozás sárga és natúr színben

· ezüstözés

· nikkelezés, ónozás

 

Réz alkatrészekre:

 

· nikkelezés

· ólmozás

· ónozás

· vörös és sárgarezezés

· ezüstözés

· kemény krómozás

Galvanizálás során vállalt méretek:

 

Horganyozás:                               max. 1250 mm hosszúságban és 350 szélességben

Barnítás:                                      max. 400x400 mm

Keménykrómozás:                       max: 1300x250 mm

Nikkelezés:                                  max. 1200x350 mm

Kemény eloxálás:                        max. 1000x400 mm

Eloxálás (bármely színben):        max. 1000x400 mm

Natúr eloxálás:                             max. 2000x1000 mm